Living in Taiwan Dormitory – Facilities

9:51 PM

Choosing to study abroad is a complicated matter. It is not a matter of how good the university is anymore, but more like changing your life to something completely different world. How different it is, it will be different on where you come from and where you go.
Mau belajar ke luar negeri? Nggak gampang loh! Belajar ke luar negeri ngga sesimpel milih universitas yang bagus aja, tapi juga milih kehidupan. Bisa jadi negeri yang kamu tuju beda banget dengan Indonesia.
I am studying in Taiwan now, and yes! It is very different here. When i prepared my things back in home country, I have no idea what would my life here would be like. I know that i am going to live in dormitory, but i have no idea about living in taiwan dormitory. Now that i know, i want to share some with you. I hope it helps!
Sekarang aku lagi studi di Taiwan, dan ya, Taiwan sangat beda dengan Indonesia. Dulu waktu aku masih nyiapin semuanya, aku nggak punya info banyak tentang kehidupan di sini. Jadi waktu datang, aku lumayan kaget dengan kehidupan di sini. Nah, karena sekarang aku udah ada sedikit pengalaman, aku mau sharing sama kalian. Semoga bisa membantu ya!
I live in National Taipei University of Technology dormitory. My dorm is the one on the left. It has 20 floor and look quite fancy from the outside. Some dormitories in Taiwan University are a lot fancier than this. Well, my dorm is old already >.<. As for the payment, i paid around 10.000 NTD to live in this place. Plus, around 520 NTD per month for air conditioner. This 520 NTD you can split with your roommates.
Aku tinggal di asrama Taipei Tech. Asramaku sebelah kiri, 20 lantai dan keliatan lumayan keren dari luar. Ga kayak rusun lah, tapi lebih keliatan kayak apartemen. Asramaku ini terhitung tua, jadi sebenernya banyak lah asrama  sekolah lain yang lebih mewah dari ini. Tinggal disini per semesternya sekitar 10.000 NT atau 4.000.000. Kalau dihitung hitung, sebulannya sekitar 1.000.000. Ditambah 200.000 an sebulan buat ngidupin AC. Biaya AC ini bisa dibagi sama temen – temen sekamar.
121680614
Let`s take a look inside!
Yuk, jalan – jalan ke dalam!
IMG_0974_副本
It has elevator, old one that works quite well. Each floor is divided to 3 parts, A, B and C. In each part, there will be sitting areas, laundry room, and water dispenser.
Asramaku punya elevator. Kalo ga bisa pengkor jalan naik tangga sampe ke atas. haha. Setiap lantai dibagi tiga bagian A, B, C . Tiap bagian sekitar 8 kamar dan ada fasilitas area duduk, laundry, dan dispenser.
IMG_0972
This is the sitting area where you can do homework and hang out with friends. But i rarely see students use this. hehe. It is a bit dusty here.
Ini sitting areanya, kamu bisa kerja PR dan ngobrol sama temen disini. Tapi aku jarang liat ada orang yang pake. Sampe – sampe disini jadi agak berdebu.
IMG_0980 
The sitting room has nice view. It is actually refreshing to go to the balcony, inhale some fresh air, and observing Taiwanese life.
Sitting area ini view nya apik. Lumayan bisa menghirup udara segar sambil ditiup angin semriwing semriwing sambil ngeliatin kehidupan orang Taiwan.
IMG_0976
And this is the most important part! Water dispenser! If you live in apartment, you might need to buy drinking water and it is very expensive! Here, you can get it for free..
Nah ini yang paling penting! Dispenser! Kalau tinggal di luar, kamu mesti beli air galonan dan itu mahal banget disini. Nah kalau tinggal di asrama, kamu bisa minum sepuasnya gratis.
IMG_0977
Hot? Warm? Cold? You got it served!
Mau panas? Anget? Adem? Semuanya ada :)
IMG_0964
The corridor.
IMG_0954
In laundry room, you have faucets, washer, dryer, and space where you can hang dry your clothes.
Di ruang cuci, kamu punya kran, mesin cuci, sama mesin pengering. Pengen hemat? Ga usah dikeringin, digantung aja ala Indonesia.
IMG_0959
IMG_0955 
The washer
IMG_0957
You have to pay around 10 NTD to wash, and another 10 NT to dry. I always machine dry my clothes, for convenience sake. Well, another habit brought from my previous American life.
Buat ngelaundry kamu mesti masukin koin 10 NT, buat ngeringin juga 10 NT. Berapa ya kalau dirupiahin? kira – kira 8000 buat 5 kilo. Murah. Aku biasanya ngeringin baju pake mesin biar ga capek #manja hahaha. Biasa waktu dulu di Amerika aku selalu ngeringin baju pake mesin, jadi lurus sendiri ga pake diseterika. Mumpung disini ada, kenapa nggak?
Udah dulu ya, aku pamit dulu. Mau belajar :) Disini harus belajar sungguh – sungguh! Kapan – kapan aku bakal nulis lagi tentang keadaan kamarku, dan lain – lain. Tunggu yaaa..
Okay, pals! I have to say goodbye for now. I got to study! Here, i have to study hard, because Taipei Tech is one of the top school here, and generally Taiwanese are very hardworking. I have to do so in order to keep up. I will write about my room and other things when i have time. Anyway, have a good day!

You Might Also Like

0 comments

Like us on Facebook

Flickr Images